Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
#TheFitLife
Kick Boxing!

Το Kick boxing (πυγμαχία με λακτίσματα) είναι ένα σύγχρονο μαχητικό άθλημα ευρέως διαδεδομένο στον κόσμο. Τη δεκαετία του ’50 ένας Ιάπωνας αθλητής του καράτε, ο Osamu Noguchi, δέχθηκε επιρροές από το Ταϋλανδέζικο Muay Thai και ξεκίνησε το karate-boxing, όπως αρχικά ονομάστηκε το kick boxing. Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες Kick boxing έγιναν στην Οσάκα το 1966. Τη δεκαετία του ’70 το άθλημα διαδόθηκε και στην Αμερική. Στην Ελλάδα το Kick boxing έγινε γνωστό τη δεκαετία του ’90. Οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με το kick boxing φοράνε κράνος, τα ειδικά γάντια, είναι γυμνοί από τη μέση και πάνω, ενώ οι γυναίκες φοράνε ένα μπουστάκι. Ένα προστατευτικό για τα δόντια είναι επίσης συχνό ‘‘αξεσουάρ’’ του kick boxing.

Ποια τα πιο δημοφιλή είδη kick boxing;

Το kick boxing έχει διάφορα παρακλάδια και σχολές, αλλά τα κυριότερα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι οι γροθιές, τα λακτίσματα και η ένταση που υπάρχει κατά τη διάρκεια της προπόνησης, η οποία οδηγεί στα άκρα τη φυσική κατάσταση και γρήγορο αποτέλεσμα που φαίνεται στο σώμα.

Full contact ή American kick boxing

Είναι ο συνδυασμός δυτικού Boxing και Karate. Επιτρέπονται χτυπήματα με χέρια και πόδια (όχι με αγκώνα και γόνατα) πάνω από τη μέση. Δεν επιτρέπεται να ρίχνουμε κάτω τον αντίπαλο, σε μερικές περιπτώσεις επιτρέπονται γλιστρήματα. Οι αγώνες είναι των 3-12 γύρων, με διάρκεια 2-3 λεπτών και ένα λεπτό διάλειμμα μεταξύ των γύρων.

Semi-contact Points fighting

Είναι η παραλλαγή του American Kick boxing, μοιάζει όμως περισσότερο με το Karate, με μεγαλύτερη έμφαση στην ταχύτητα της κίνησης και την τεχνική. Επιτρέπονται μόνο τα χτυπήματα πάνω από τη μέση και επαφή μόνο με το μέρος του ποδιού κάτω από τον αστράγαλο, μερικές φορές και με την κνήμη. Οι αγώνες είναι των 3 γύρων, με διάρκεια 2-3 λεπτών και ένα λεπτό διάλειμμα μεταξύ των γύρων.

Μuay Thai ήThai boxing

Επιτρέπονται χτυπήματα με χέρια, με αγκώνα, με πόδια και γόνατα, τόσο πάνω αλλά και κάτω από τη μέση. Οι αγώνες είναι των 3-5 γύρων, με διάρκεια 3 λεπτών και δύο λεπτά διάλειμμα μεταξύ των γύρων.

Ποιες οι κυριότερες κινήσεις που χρησιμοποιούνται στο Kick boxing;

Οι γροθιές του kick boxing είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στο box.

• Direct, ευθεία γροθιά από το μπροστινό χέρι, είτε στο κεφάλι, είτε στο σώμα, που συχνά χρησιμοποιείται μαζί με το cross.

• Crosse, ευθεία γροθιά από το πίσω χέρι.

• Hook, στρογγυλευμένη γροθιά είτε στο κεφάλι είτε το σώμα, σχηματίζοντας κίνηση σαν αψίδα.

• Uppercut, ανερχόμενο χτύπημα γροθιάς στο πηγούνι.

• Short straight, Κοντή ευθύς γροθιά που χτυπά συνήθως στο πηγούνι.

Τα κυριότερα λακτίσματα  του Kick boxing είναι

• Ap chaki, Μπροστινό λάκτισμα ή λάκτισμα ώθησης/υψηλό λάκτισμα χτυπώντας πρόσωπο ή στήθος με τη φτέρνα του ποδιού.

• Pike chaki, Πλάγιο λάκτισμα που χτυπά με την πλευρά ή τη φτέρνα του ποδιού, το οποίο είναι παράλληλο στο έδαφος και εκτελείται είτε στο κεφάλι είτε το σώμα

• Tolio chaki, Κυκλικό λάκτισμα που χτυπά με το μέτωπο του ποδιού ή του χαμηλότερο μέρος της κνήμης στο κεφάλι ή το σώμα με μια διακεκομμένη κίνηση.

• Ημικυκλικό λάκτισμα ή λάκτισμα σαράντα πέντε βαθμού roundhouse.

Οι ζώνες και τα επίπεδα του Kick boxing 

Ανάλογα με το επίπεδο και τις τεχνικές του Kick Boxing που διδάσκονται, υπάρχει και η αντίστοιχη ζώνη. Ξεκινάμε με την Κίτρινη, πορτοκαλί, πράσινη, μπλε, καφέ με τελευταίο επίπεδο τη μαύρη ζώνη. Η ύλη αφορά μεμονωμένα χτυπήματα χεριών ή λακτίσματα, αλλά και συνδυασμό τεχνικών χτυπημάτων χεριών και λακτισμάτων. 

Τα οφέλη για την υγεία και το σώμα από το kick boxing

Η συστηματική προπόνηση με το Kick bοxing επιφέρει αναρίθμητα σωματικά και πνευματικά αποτελέσματα διότι συνδυάζει κίνηση και ένταση, που ενεργοποιεί μεγάλο μέρος των μυών και γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Βελτιώνει τον συντονισμό των κινήσεων, την δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και αυξάνει τον αυτοέλεγχο. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής και του καθημερινού άγχους.

Να γυμναστεί μια γυναίκα με kick boxing;

Μια γυναίκα που θα ασχοληθεί με το kick boxing θα ωφεληθεί πολύπλευρα. Το σώμα της θα γυμναστεί αποδοτικά και αρμονικά. Όσο προπονείται, θα τονωθεί η αυτοπεποίθηση της και θα αισθανθεί πιο δυναμική, πιο δυνατή και μαχητική για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ποια είναι η ηλικία όσων ασχολούνται με το kick boxing;

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των τεσσάρων και θα αναπτύξει την ισορροπία, δυναμική, πειθαρχία και αυτοπεποίθηση. Δεν υπάρχει όριο στην ηλικία. Ο καθένας που θέλει να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση μπορεί να ασχοληθεί και να βρει έναν δυναμικό τρόπο προπόνησης.

Tip: Πολλά γυμναστήρια έχουν προγράμματα ομαδικά Kick boxing για αρχάριους, όπως το Cardio Kick Boxing. Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε, σίγουρα θα το αγαπήσετε. Το kick boxing γυμνάζει όλο το σώμα κινητοποιώντας μεγάλες μυϊκές ομάδες, βελτιώνει τη ισορροπία και την ευλυγισία, τονώνει τα αντανακλαστικά και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα πρόγραμμα άσκησης;