Υπάρχει σχέση νόσων και φυσικής αδράνειας;
Μη μεταδοτικές νόσοι, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος συντελούν το 65% των θανάτων παγκοσμίως και αναμένεται αύξηση έως και το ποσοστό των 75% το 2030. Υπάρχει μια έντονη συσχέτιση μεταξύ των προαναφερθέντων νόσων και των παραγόντων κινδύνου, όπως η φυσική αδράνεια. Κάθε φυσική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στη νοσηρότητα και την θνητότητα, καθώς μειώνει παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι πέντε σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την υγεία με σειρά προτεραιότητας, είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η φυσική αδράνεια και η παχυσαρκία. Η φυσική αδράνεια συντελεί στην ανάπτυξη μεταβολικών παθήσεων και συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών παραγόντων κινδύνου. Για αυτό η φυσική αδράνεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Η φυσική δραστηριότητα έχει μειωθεί λόγω μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στη δουλειά και στο σπίτι και της αύξησης των καθιστικών δραστηριοτήτων στον ελεύθερο μας χρόνο. Επίσης λόγω υποκινητικότητας μειώνεται η ικανότητα των ανθρώπων να αυτοεξυπηρετηθούν και να κάνουν απλά πράγματα μόνοι τους, επιβαρύνοντας συγγενείς, αλλά και το σύστημα υγείας. Η τάση προς την υποκινητικότητα πρέπει να σταματήσει και ενέργειες προς τη διάδοση αύξησης φυσικής δραστηριότητας πρέπει να γίνουν τόσο σε ατομικό όσο και δημόσιο επίπεδο.
Η φυσική δραστηριότητα είναι φάρμακο τελικά;
Η άσκηση είναι φάρμακο, όπως έχει αρχίσει να γνωστοποιεί και το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλητιατρικής (ACSM) και η Αμερικάνικη Ιατρική Εταιρεία, με στόχο τη διάδοση οφέλους της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία. Προτείνει την εγρήγορση των ιατρών για την ανάδειξη της αξίας της φυσικής κατάστασης ως ζωτικής σημασίας για την σωματική και ψυχική ευρωστία. Η φυσική κατάσταση οπότε θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα βελτίωσης της υγείας. Η συστηματική άσκηση, επηρεάζοντας μορφολογικά και φυσιολογικά τα περισσότερα συστήματα του οργανισμού είναι ένα μέσο καταπολέμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου, με άμεση επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, με ενδεικτικές επιδράσεις στη μείωση υπέρτασης, στο μεταβολισμό γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα.
Ποια τα ευεργετικά αποτελέσματα της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία;
Οι θεραπευτικές εφαρμογές της άσκησης είναι πλέον ευρέως γνωστές. Η σωστή και συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας.Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης που θα επιφέρει θετικό αποτέλεσμα με ασφάλειαστον ασκούμενο καθώς και η εφαρμογή, εκπαίδευση και αναπροσαρμογή του στον ασκούμενο είναι το έργο ενόςεξειδικευμένουpersonaltrainer.
Εμφανής είναι η μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDLκαι των τριγλυκεριδίων αλλά και αύξηση της HDL, με αποτέλεσμα τη μείωση των περαιτέρω μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών. Επιπρόσθετα, η συστηματική φυσική δραστηριότητα ως μέσο διατήρησης και μείωσης του σωματικού βάρους, κρίνεται ως υψηλή προτεραιότητα για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς επίσης και υψίστης σημασίας για τη μεταβολική ρύθμιση και θεραπεία των ασθενών αυτών. Δεν επιτυγχάνεται όμως μόνον ο γλυκαιμικός έλεγχος, αλλά και αύξηση φυσικής κατάστασης και μυϊκής δύναμης, βελτίωση της ποιότητας ζωής και αίσθηση ευεξίας.
Συνολικά τα παραπάνω, αναδεικνύουν την άσκηση ως ένα πολυμετωπικό φάρμακο 1 "ΔΟΣΗ" άσκησης για το σάκχαρο, τη δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση, την παχυσαρκία…!
Tip: Βρείτε τον τρόπο άσκησης που σας ευχαριστεί και ασχοληθείτε συστηματικά 3-4 φορές την εβδομάδα. Θα ευεργετηθείτε πολλαπλά για την σωματική και ψυχική σας υγεία!